Conferinţa de finalizare a proiectului F.O.R.

Data publicării: noiembrie 2015

Centrul Diecezan Caritas Iaşi" a organizat luni, 9 noiembrie 2015, conferinţa de finalizare proiectului "F.O.R. - Formare şi Ocupare pentru mediul Rural", implementat în parteneriat cu Asociaţia Caritas Munster din Germania. Evenimentul a fost moderat de Anca-Diana Maftei, manager de proiect.

După salutul participanţilor şi cuvântul de bun venit, a urmat pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Carits Iaşi. Acesta a prezentat provocarea pe care proiectul F.O.R. a adus-o asociaţiei Caritas, odată cu începerea activităţilor de formare în mediul rural, având în vedere că proiectele europene implementate anterior au fost desfăşurate doar în oraşe. Schimbările economice din societatea actuală au scos în evidenţă importanţă conştientizării de către oameni că formarea permanentă şi deschidere către noi domenii de activitate, respectiv reconversia profesională sunt direcţiile spre care trebuie să îndrepte. Deşi la început numărul beneficiarilor din mediul rural care au înţeles acest lucru nu era foarte mare, ulterior tot mai mulţi au început să fie interesaţi de formarea profesională şi să aprecieze oportunităţile oferite. Prin activităţile desfăşurate în cadrul proiectului, mulţi beneficiari au trecut de la statul de asistaţi social prin dezvoltarea personală şi formare profesională la statul de activi pe piaţa muncii.

După intervenţia pr. Egidiu Condac, participanţii la conferinţă au urmărit un film de prezentare a activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului, a rezultatelor obţinute şi a echipei de implementare.

În continuare a luat cuvântul din partea partenerului transnaţional - Caritas Diecezan Munster, dl. Bernhold Mollenhof care a venit la acest eveniment însoţit de Julius Schwerdt, pentru a prezentat câteva date despre activităţile de formare desfăşurate atât în Germania cât şi în localităţile în care a fost implementat proiectul F.O.R. A fost subliniat printre altele, interesul pe care beneficiarii proiectului l-au arătat în timpul celor şase sesiuni de schimburi de bune practice desfăşurate în România, dar şi în timpul vizitei pe care o parte dintre ei au desfăşurat-o la Caritas Munster - Germania.

Din partea echipei de formatori a luat cuvântul d-na doctor Melinda Cârcu, care a împărtăşit din experienţa trăită în această perioadă de implementare, bucuria de a forma beneficiari în mediul rural, mediu în care de multe ori informaţia medicală nu este la un nivel corespunzător, şi mulţumirea ca beneficiarii odată formaţi în cadrul cursurilor au ocazia să ofere celor din jur atât o îngrijire corespunzătoare dar şi sfaturi corecte.

La finalul conferinţei una dintre beneficiarele proiectului a confirmat importanţa formării şi şansele crescute pe care le oferă în gasirea unui loc de muncă: după finalizarea cursurilor aceasta s-a prezentat la un interviu şi a fost angajată.

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în albumul foto

Proiectul "F.O.R. - Formare şi Ocupare pentru mediul Rural", POSDRU/135/5.2/S/127786, este cofinanţat din "Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeşte în oameni!" având ca obiectiv general dezvoltarea competenţelor profesionale şi facilitarea integrării pe piaţa muncii a persoanele vulnerabile din mediul rural, din regiunile Nord-Est şi Sud-Est ale României, din judeţele Iaşi, Bacău, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Galaţi.