Încheierea cursurilor Îngrijitoare bătrâni la domiciliu, seria a IV-a

Data publicării: august 2015

La sfârşitul lunii iulie s-a încheiat a patra serie a cursului de formare în calificarea Îngrijitoare bătrâni la domiciliu, din cadrul proiectului "F.O.R. - Formare şi Ocupare pentru mediul Rural", în localităţile Sagna, Stănileşti, Pârgăreşti şi Iugani. În localitatea Braniştea cursul se va încheia la sfârşitul lunii august, iar la Suceava în luna septembrie.

La orele de formare din cadrul cursurilor au participat în total 108 persoane. Cursul se încadrează în nivelul I de calificare însumând un număr de 360 de pregătire, dintre care 240 de ore de pregătire teoretică şi 120 de ore de pregătire practică.

După examenul final absolvenţii vor obţine un Certificat de calificare profesională eliberat de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin ANC-Autoritatea Naţională pentru Calificări (CNFPA). Certificatul este însoţit de un supliment descriptiv în care se regăsesc unităţile de competenta specifice cursului.

Competenţele profesionale dobândite în cadrul cursului sunt următoarele:

• Competenţe generale: Comunicarea la locul de muncă; Aplicarea Normelor de protecţia muncii şi PSI; Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare; Asigurarea perfecţionării profesionale; Completarea fişei de îngrijiri a persoanei asistate; Gestionarea resurselor alocate; Planificarea activităţii zilnice.
  • Competenţe specifice: Acordarea îngrijirilor igienice pentru persoana asistată; Acordarea primului ajutor persoanei asistate; Asigurarea confortului batrânului asistat; Asistarea alimentaţiei şi administrarea alimentelor; Mobilizarea şi transportul batrânului asistat; Mobilizarea şi transportul persoanelor asistate imobilizate; Respectarea şi aplicarea prescriptiilor medicale; Supravegherea stării de sănătate a persoanei asistate.